Aanhangfiets
Nederland is bij uitstek een fietsland. Geen wonder dus dat kinderen hier al op jonge leeftijd leren fietsen! Maar wat als je kind te groot is geworden voor een fietsstoeltje achter op je fiets, maar het nog niet volhoudt om zelf lange afstanden te fietsen? Kies dan voor een aanhangfiets.
Wat is een aanhangfiets?
Een aanhangfiets is een kinderfiets zonder voorwiel. Een aanhangfiets wordt dan ook vaak een ‘halve fiets’ genoemd. In plaats van het voorwiel zit er een stevige stang aan het fietsje vast, waarmee je ‘m bevestigt aan de zadelpen of bagagedrager van je eigen fiets.
In tegenstelling tot een gewone kinderfiets heeft een aanhangfiets geen stuur waar je kind daadwerkelijk mee kan sturen. In plaats daarvan heeft een aanhangfiets een vast stuur. Het kind kan wel meetrappen.
TIP Er zijn ook manieren om van een gewone kinderfiets een aanhangfiets te maken. Klik hier om daar meer over te lezen.
Voordelen en nadelen van aanhangfietsen
- Het is een slimme oplossing als je kinderen al wel zelf kunnen fietsen, maar nog geen lange afstanden volhouden
- Je kind blijft warm omdat hij of zij in beweging is, in tegenstelling tot wanneer het stil zit in een fietsstoeltje
- Je kind doet op een veilige manier ervaring op met fietsen in het verkeer
- Je kind gaat zich niet vervelen omdat het actief bezig is
- Als ouder fiets je een stuk relaxter, omdat je niet hoeft op te letten of je kind netjes met je mee fietst
- Een aanhangfiets is relatief duur
- Een aanhangfiets gaat maar beperkte tijd mee, dus de vraag is of het de investering waard is
Voor welke leeftijd is een aanhangfiets geschikt?
Aanhangfietsen zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar, of in ieder geval vanaf de leeftijd dat je kind rustig kan blijven zitten en bij voorkeur al zelf kan fietsen. De meeste modellen zijn sowieso geschikt voor kinderen van 5 á 6 jaar. Heb je een jonger of ouder kind, kijk dan goed naar de specificaties van de aanhangfiets. Bij grotere kinderen is vooral de stabiliteit van de aanhangfiets belangrijk. Bij kleinere kinderen is het vooral belangrijk dat je kind stevig zit en goed bij het stuur en de trappers kan.
Aanhangfiets bevestigen
Er zijn twee manieren om een aanhangfiets vast te maken aan je eigen fiets: de zadelpenbevestiging en de bagagedragerbevestiging.
Aanhangfiets bevestigen aan de zadelpen
Je maakt de stang vast aan de zadelpen (de buis onder je zadel). Let op: je zadel moet hoog genoeg staan, zodat de koppeling er tussen past. Als minimum wordt ongeveer 5 centimeter aangehouden.
Bij zadelpenbevestiging blijft de bagagedrager niet vrij, dus die kan je niet meer gebruiken voor bagage of bijvoorbeeld een fietsstoeltje. Een ander nadeel is dat deze bevestiging wat minder stevig en stabiel is dan de bagagedragerbevestiging.
Aanhangfiets bevestigen aan de bagagedrager
Vaak is dit een combinatie van een aanhangfiets en een speciale bagagedrager, die je bovenop je eigen bagagedrager vastmaakt. Dit is wat meer werk, maar wel de meest stevige verbinding.
Er zijn ook aanhangfietsen die je gewoon aan je eigen bagagedrager bevestigt. Let er dan wel op dat je bagagedrager stevig genoeg is.
Aandachtspunten bij het kopen van een aanhangfiets
Waar moet je op letten als je een aanhangfiets gaat kopen? Bekijk hieronder de belangrijkste aandachtspunten.
Welke bevestigingsmanier is geschikt?
Zoals hierboven beschreven is, zijn er twee manieren om een aanhangfiets vast te maken. Wil je bagage meenemen of een achterzitje op je fiets monteren, kies dan voor de bagagedragerbevestiging. Fietstassen zijn bij beide methodes mogelijk.
Is de aanhangfiets stabiel?
Hoe groter je kind, hoe belangrijker het is dat de aanhangfiets stabiel vastzit aan je eigen fiets, aangezien je geen controle over de aanhangfiets hebt. Controleer dus goed of er zo min mogelijk speling bij de koppeling is.
Heeft de aanhangfiets versnellingen?
Het kan handig zijn om een aanhangfiets met versnellingen te kiezen, bijvoorbeeld omdat je verwacht hard te gaan fietsen en wil voorkomen dat je kind als een malle rondjes moet draaien met z’n benen om jouw tempo bij te houden. Versnellingen zijn dan weer minder geschikt voor jonge kinderen, omdat ze best lastig in gebruik zijn.
Past de aanhangfiets bij de lengte van je kind?
Zorg ervoor dat het zadel op de juiste hoogte staat, zodat je kind goed bij de trappers en het stuur kan.
Kan een aanhangfiets achter een elektrische fiets?
Ja, een aanhangfiets kan je achter een elektrische fiets hangen. Je moet daarbij wel rekening houden met de plaats van de accu, want die bepaalt hoe je de aanhangfiets kan bevestigen. Ook moet je rekening houden met het gegeven dat je fiets meer gewicht moet dragen/trekken, wat invloed heeft op je maximale snelheid en accuduur. Een kinderfietshelm is bij hogere snelheden aan te raden.
Gebruik je je elektrische fiets om flink tempo te maken, overweeg dan een aanhangfiets met versnellingen te kopen, zodat de benen van je kind niet te snel rond hoeven te draaien.
Beste aanhangfietsen van dit moment
Het kiezen van de juiste aanhangfiets kan lastig zijn, want ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Bekijk hieronder welke aanhangfietsen op dit moment het populairst zijn.
Roland Add+Bike
- Bevestiging aan bagagedrager
- Met 3-speed versnelling
- Optioneel met speciale bagagedrager voor snelle koppeling
Bike2go aanhangfiets
- Bevestiging aan speciale bagagedrager
- Voor kinderen tot 35 kilo
- Zonder versnellingen
Kinderfiets ombouwen tot aanhangfiets
Wil je een kinderfiets aan je fiets hangen? Daar zijn handige systemen voor, waarbij je de kinderfiets bijvoorbeeld in een houder plaatst die op je eigen fiets gemonteerd is. Er zijn ook speciale stangen die een dergelijke koppeling kunnen maken tussen een kinderfiets en je eigen fiets.
Trail-Gator
- Past op bijna elke fiets
- Stang met koppelstuk op kinderfiets én trekfiets
- Minder stabiel dan echte aanhangfiets