Tips voor veilig gebruik van het fietsstoeltje

Veilig gebruik fietsstoeltje

Niets is zo leuk dan samen met je kind op de fiets de wereld te ontdekken. Al is het maar een ritje naar de supermarkt. Veilig gebruik van je fietsstoeltje is heel belangrijk, zodat jij en je kind veilig aankomen op jullie bestemming.

Passende fietsstoel bij de leeftijd van je kind

Er zijn tegenwoordig voor alle leeftijdscategorieën veilige fietsstoeltjes verkrijgbaar. Die categorieën zijn bepaald op basis van het maximum gewicht dat je kind mag hebben om veilig vervoerd te worden in het fietsstoeltje. Zo zijn er fietsstoeltjes voor op de fiets, bedoeld voor baby’s en dreumesen tot 15 kilo. Daarna stap je over op een fietsstoeltjes achter op de fiets, geschikt voor kinderen tot 22 kilo. Wil je je kind daarna nog achterop de fiets vervoeren, dan kun je het beste een junior fietsstoel kopen, die een maximaal gewicht van 35 kilo kan dragen.

Veiligste fietsstoeltjes van dit moment

Er zijn verschillende soorten fietsstoeltjes, geschikt voor verschillende leeftijden. Je vindt de beste fietszitjes per leeftijdscategorie hieronder.
 

 

Niet te vroeg in een fietsstoeltje

Het is heel verleidelijk om al snel samen met je baby te gaan fietsen. Maar let op: als je kindje nog niet zelfstandig kan zitten, dan is hij of zij er nog niet klaar voor om in een fietsstoeltje te zitten. De nek- en rompspieren en ruggenwervel zijn dan nog niet voldoende ontwikkeld om de hobbels in de weg en de trillingen van de fiets op te vangen. Daarom wordt als vuistregel aangehouden om je baby pas in een fietsstoeltje te zetten als hij of zij zelfstandig in de zitpositie kan komen, het hoofd zelf rechtop kan houden en ook enige tijd zelfstandig kan blijven zitten zonder in te zakken. Dat is meestal rond 9 maanden.

Wil je je baby toch voor die tijd meenemen op de fiets? Gebruik dan zeker geen draagzak, om je kind dan niet beschermd is bij een eventuele valpartij. Beter is om je baby in een autostoeltje op de fiets te vervoeren. Dit mag vanaf 4 maanden. Met een speciaal montagesysteem zoals de Steco Baby-Mee kun je je kind in het autostoeltje achterop de bagagedrager zetten. Je kunt ook kiezen voor een fietskar of bakfiets, waar je je kind in een speciale babyschaal zet.

Kies voor een goedgekeurd fietsstoeltje

Je mag ervan uit gaan dat alle fietsstoeltjes die je in Nederland kunt kopen, veilig zijn. Die moeten namelijk allemaal voldoen aan strenge Europese veiligheidseisen. Je kunt controleren of een fietsstoeltje voldoet aan deze norm door te checken of dit in de handleiding staat. Ook staat het altijd gedrukt in het kunststof of op een sticker op het stoeltje.

Tips voor veilig gebruik van fietsstoeltjes

  • Laat je kind nooit in het fietsstoeltje zitten zonder toezicht, ook niet als je een dubbele standaard hebt.
  • Zet je kind altijd vast met de gordel en zorg dat de voetjes in de voetensteuntjes zitten, met de riempjes dicht.
  • Hou er rekening mee dat je fiets extra gewicht heeft met je kinderen voorop of achterop, waardoor je langzamer in beweging komt en trager remt.
  • Controleer goed of je fiets het extra gewicht wel aan kan. Sommige bagagedragers zijn niet geschikt om passagiers op te vervoeren.
  • Gebruik een fietshelm voor je kind. Kinderen kunnen zich namelijk nog niet goed opvangen met hun armen, waardoor hun hoofd extra kwetsbaar is bij een eventuele valpartij.
  • Zorg voor een stevige spaakafscherming, zodat de voeten van je kind niet tussen de spaken kunnen komen. Spaakbeschermers zijn ingebouwd in voorzitjes en achterzitjes, maar niet in junior fietszitjes. Koop in dat geval een losse set spaakbeschermers. Doe dat ook als je bijvoorbeeld alleen een bagagedrager kussen of rugsteun gebruikt.
  • Houd je kind goed in de gaten. Dat is zeker bij jonge kinderen heel belangrijk. Denk je dat je kind het niet meer fijn vindt, stop dan met fietsen of hou even pauze. Maak zeker met baby’s niet al te lange fietsstochten, zodat ze langzaam kunnen wennen. Vermijd in het begin ook hobbelige wegen of wegen met ongelijke bestrating.
top