Fietsstoeltje op de bagagedrager
Heb je een fietsstoeltje nodig én heb je een bagagedrager? Dan kun je kiezen voor een ‘gewoon’ fietsstoeltje op de bagagedrager. Je hebt dan geen fietsstoeltje aan de zadelbuis nodig. Hoe dit precies werkt en wat het verschil is, leggen we je graag uit.
Verschil tussen een fietsstoeltje op de bagagedrager en aan de zadelbuis
De meeste fietsen hebben aan stevige bagagedrager, waar je met gemak een fietsstoeltje op kan monteren. Maar heb je een fiets zonder bagagedrager (zoals een mountainbike), een bagagedrager die niet sterk genoeg is of een te brede bagagedrager, dan ben je aangewezen op een fietsstoeltje aan de zadelbuis.
Een fietsstoeltje op de bagagedrager plaats je rechtstreeks op de bagagedrager. Het zitje haalt z’n steun uit die bagagedrager. Bij een fietsstoeltje aan de zadelbuis ‘zweeft’ het zitje als het ware een beetje boven de bagagedrager of rechtstreeks boven de band. De steun en stevigheid haalt zo’n stoeltje uit het frame van de fiets, omdat -ie bevestigd is aan de buis onder het zadel.
Hoe bevestig je een fietsstoeltje op de bagagedrager?
De meeste fietsstoeltjes op de bagagedrager klem je vast in of op de bagagedrager. Er zit dan een klemmechanisme aan het stoeltje vast, meestal met een draaiknop, waarmee je de bevestiging vastdraait/klemt op de bagagedrager. Dat is bijvoorbeeld zo bij de Bobike Go Maxi, zoals je in de video hieronder ziet.
Sommige fietsstoeltjes passen alleen op bagagedragers met een ‘Easyfit-window’. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Thule Yepp Maxi. Dan schuif je de onderkant van de zitting als het ware in dit ‘window’. Heeft jouw fiets niet zo’n ‘Easyfit-window’, dan heb je voor deze stoeltjes een speciale adapter nodig om je bagagedrager geschikt te maken voor montage van het fietszitje; in het geval van de Thule Yepp Maxi is dat de Easyfit drager. Hoe dit werkt, zie je in het filmpje hieronder.
Aan welke eisen moet een bagagedrager voldoen?
Een bagagedrager moet stevig genoeg zijn om er een fietsstoeltje op te kunnen plaatsen. De drager moet namelijk zowel het gewicht van het stoeltje als van je kind kunnen dragen. Vaak wordt een minimum van 25 kilo aangehouden.
Daarnaast moet je bagagedrager niet te breed zijn. Bij sommige elektrische fietsen bevindt de accu zich onder de bagagedrager, waardoor deze in enkele gevallen te breed is voor een fietsstoeltje. Om een fietsstoeltje achter op de fiets te kunnen bevestigen, moet de bagagedrager maximaal 17,5 centimeter breed zijn. Er zijn twee fietsstoeltjes zijn geschikt zijn voor een bagagedrager van maximaal 18,5 centimeter breed: de Bobike Go Maxi en het Qibbel Air achterzitje.
Voor welke leeftijd zijn fietsstoeltjes op de bagagedrager geschikt?
Achterzitjes zijn er voor twee leeftijdscategorieën. ‘Gewone’ achterzitjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden tot 6 jaar, met een maximaal gewicht van 22 kilo. Er zijn ook fietsstoeltjes voor kinderen van 6 jaar en ouder: de zogenaamde junior fietsstoeltjes. Deze hebben een draagcapaciteit van maximaal 35 kilo.
Hoe zit het met de veiligheid van een fietszitje op de bagagedrager?
Koop je in Nederland een fietsstoeltje dat je op de bagagedrager kunt bevestigen, dan voldoet deze altijd aan de strenge Europese normen met betrekking tot de veiligheid. Dat houdt in dat de rugleuning bijvoorbeeld hoog genoeg moet zijn, maar ook dat er reflectoren aan de achterkant van de rugleuning zitten en dat het zitje beschikt over een goede gordel. Daarnaast staat in de norm ook dat fietsstoeltjes achter moeten zijn voorzien van spaakbeschermers, om te voorkomen dat de voeten van je kind per ongeluk tussen de spaken komen.
Beste fietsstoeltjes op de bagagedrager van dit moment
Wil je een fietsstoeltje op de bagagedrager kopen? Bekijk dan hieronder de populairste zitjes van dit moment.
Bobike One Maxi
- Populair Bobike fietsstoeltje
- Dubbelwandige zitting
- Makkelijke sluiting aan de gordel