Fietsstoel peuter/kleuter

Fietsstoeltje peuter/kleuter

Het liefst wil je peuter alles ‘zelluf doen’, maar lange stukken fietsen lukt vaak nog niet. Daarom biedt een fietsstoeltje voor peuters uitkomst. Zo kan je peuter of kleuter veilig mee op de fiets.

Welk fietsstoeltje voor peuters?

Er zijn grofweg twee soorten fietsstoeltjes: voorop en achterop de fiets. Voor een peuter of kleuter (kinderen van 3, 4 jaar of 5 jaar) is een fietsstoeltje achter het meest geschikt. Zo’n achterzitje biedt namelijk de ondersteuning en veiligheid die je peuter nog wel nodig heeft, maar geeft je kind ook genoeg ruimte om de wereld te ontdekken vanaf de fiets.

Achterzitjes op de fiets zijn meestal geschikt voor kinderen tot 22 kilo, dat is rond de 6 jaar. Je kunt achterzitjes al gebruiken vanaf 9 maanden, maar dan is een fietsstoeltje voor toch vaak meer geschikt. Hoe dan ook gaat een fietsstoeltje voor je peuter of kleuter best een tijdje mee. En als je kind er uiteindelijk te groot voor is geworden, kun je overstappen op een junior fietsstoel.

De beste fietsstoeltjes voor peuters

Je peuter of kleuter meenemen op de fiets is niet alleen leuk voor je kind, maar ook voor jezelf. Je kunt lekker genieten van de frisse lucht en komt overal ineens een stuk sneller dan als je met de benenwagen gaat. Er zijn veel fietsstoeltjes voor peuters/kleuters te koop. Hieronder zie je de top 3.
 

Qibbel Air fietsstoeltje peuter

Qibbel Air

  • Losse adapter voor montage aan zadelbuis
  • Mesh stof
  • Lichtgewicht
Bekijk bij bol.com
Urban Iki Rear peuter fietsstoeltje

Urban Iki Rear

  • Stijlvol ontwerp
  • Openstaande 5-puntsgordel
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Bekijk bij bol.com
 

Hoe bevestig je een fietsstoeltje?

Er zijn twee manieren om een achterzitje op je fiets te monteren:

  • Op de bagagedrager: de meest gangbare manier. Je maakt het onderzitje vast aan de bagagedrager middels klemmen of een ander bevestigingsmechanisme.
  • Aan de zadelbuis: wanneer je bagagedrager niet geschikt is, niet genoeg draagcapaciteit heeft of wanneer je überhaupt geen bagagedrager hebt (in het geval van mountainbikes bijvoorbeeld). Je maakt het fietsstoeltje dan vast middels een beugel die om de zadelbuis klemt.

Hoe zit het met de veiligheid van fietsstoeltjes?

Fietsstoeltjes moeten altijd aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet een fietszitje achterop de fiets een rugleuning hebben die hoog genoeg is, zodat je kind voldoende beschermd wordt bij een eventuele val. Bij achterzitjes loop je vooral risico dat de voeten tussen de spaken kunnen komen. Zet de voeten van je kind daarom altijd vast met de voetriempjes en zorg ervoor dat de spaken zijn afgeschermd.

Je kunt overwegen om je peuter of kleuter een fietshelm te laten dragen. Dit is in Nederland niet verplicht, maar is wel extra veilig. Als je onverhoopt valt of een botsing krijgt, is het hoofd van je kind beter beschermd tegen letsel.

Tips bij het fietsen met een peuter/kleuter

  • Maak je peuter of kleuter altijd vast met de gordel en zet de voeten vast met de riempjes.
  • Loop niet weg bij je fiets als je peuter er nog op zit. Het gevaar bestaat dat de fiets omvalt, met alle gevolgen van dien.
  • Ga je fietsen in de herfst of winter? Kleed je peuter dan warm aan. Ook al zit -ie verstopt achter je rug, toch kan je kind het gauw koud krijgen.
top