Kinderfietshelm
Als je kind zelf leert fietsen, is een kinderfietshelm echt een must. Maar ook als je kind bij jou op de fiets meerijdt, in een voorzitje of achterzitje, zorgt een fietshelm voor extra bescherming. Mocht je onverhoopt vallen met de fiets, dan is de kans op ernstige hoofdverwondingen bij je kind een stuk kleiner. Maar hoe kies je een goede fietshelm? Wij helpen je graag.
Waarom fietshelm kind?
Uit een onderzoek van veiligheidNL blijkt dat het risico van hoofdletsel bij een eenzijdig ongeval (zoals een valpartij) zo’n 45% daalt als je kind een helm draagt. Een fietshelm voor je kind is een verstandige keuze, ook als je kind nog bij jou op de fiets in een fietsstoeltje zit. Mocht je een ongeluk krijgen terwijl je aan het fietsen bent, of mocht je fiets in een onbewaakt ogenblik omvallen, dan is het hoofd van je kind dankzij de fietshelm beter beschermd. Daardoor is de kans op ernstige hoofd- en hersenletsel een stuk kleiner.
Maar hoe werkt het dan eigenlijk? Een fietshelm is gemaakt om een harde klap op te vangen. Dankzij de harde buitenkant en het EPS-schuim aan de binnenkant absorbeert het de klap, bijvoorbeeld als je kind met het hoofd op de grond valt. Ook verspreidt een helm de impact van de botsing over een groter oppervlak van het hoofd.
Is een fietshelm verplicht voor kinderen?
Nee, in Nederland is een fietshelm niet verplicht, ook niet voor kinderen. Je kan dus zelf de afweging maken of je je kind een fietshelm laat dragen. Maar zeker als je bijvoorbeeld met je kind gaat fietsen op een mountainbike of een elektrische fiets, is een fietshelm aan te raden.
In veel andere Europese landen zijn de regels strenger. Zo moeten kinderen tot 12 jaar in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië verplicht een fietshelm dragen. In Spanje en Kroatië is de leeftijdsgrens zelfs 16 jaar.
Hoe moet je een fietshelm voor je kind kiezen?
- Kies altijd een kinderfietshelm die voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 1080. Een helm met dit keurmerk is veilig, ongeacht de prijs.
- Ga voor een kinderfietshelm met een goede pasvorm, want dat bepaalt hoe goed de helm beschermt. De helm mag niet heen en weer schuiven op het hoofd.
- Controleer of de riempjes en sluiting stevig zijn, zodat ze niet zomaar los kunnen schieten.
- Een helm met openingen of ventilatiegaten is wel zo prettig op warme dagen.
- Zit de helm comfortabel? Als je kind zich niet goed voelt met de helm op z’n hoofd, zal hij hem ook niet dragen.
- Koop nooit een tweedehands helm: je kan niet aan de binnenkant zien of deze schade heeft en nog een tweede klap kan opvangen.
Welke maat helm voor welke leeftijd?
Om de fietshelm maat bij kinderen te bepalen, moet je de hoofdomtrek van je kind meten. Dat doe je met een meetlint, ongeveer 1 à 2 centimeter boven de wenkbrauwen, vervolgens boven de oren en langs de achterkant van het hoofd weer terug.
Bij baby’s ligt de hoofdomtrek gemiddeld rond de 44-48 centimeter, bij peuters tussen de 48-52 centimeter en bij kleuters tussen de 52-53 centimeter. Maar let op: ieder kind is uniek, dus er is geen standaard maat fietshelm per leeftijd. Meet altijd de hoofdomtrek voordat je een kinderfietshelm koopt.
Het beste is om een verstelbare helm te kopen, zodat je ‘m kunt aanpassen als je kind weer is gegroeid. Een goede helm zit stevig maar niet te strak; je moet ‘m niet heen en weer kunnen schuiven (zelfs niet als de riempjes los zijn), maar de helm moet het hoofd van je kind ook weer niet ‘afknellen’.
Kinderfietshelm kopen: bekijk de beste fietshelmen voor kinderen
Bobike Go fietshelm XXS
- Maat XXS: 44-48 centimeter
- Met 6 ventilatiegaten
- In matchende kleuren met het Bobike fietsstoeltje
Bobike Go fietshelm XS/S
- Maat XS: 52-56 centimeter
- Met 10 ventilatiegaten en een insectennet aan de voorkant
- Diverse hippe kleuren
Abus Smiley 2.0 fietshelm
- Maat S: 45-50 centimeter
- In veel verschillende kleuren
- Zeer goede, veilige en comfortabele pasvorm
Meer informatie? Bekijk hieronder het filmpje van de ANWB over het kiezen van een goede fietshelm voor je kind.